All rats must die!



Din engleza, “rat” poate sa insemne un “turnator”, ‘sifonar’.La fel ca sobolanii (rozatoarele) ei exista pretutindeni. Inainte de ’90 ei se numeau mai simplu “securisti”. Va dati seama ca fostii securisti nu si-au schimbat mentalitatea complet dupa revelionul lui 89-90. E imposibil sa schimbi un mod de viata radical, 180 de grade. Asa ca respectivii oameni au ramas cu respectivele deprinderi. Sunt curiosi, ii fute grija de oricine, de vecini, de prietenii prietenilor, de neamuri dar mai ales de vecini. Sistemul comunist ne-a aranjat “sardineste” sau “hamsieste” in cutii de fier beton cu foarte multe camarute, sa incapem multi, sa ocupam un spatiu restrans si sa fim usor de controlat. In acest mediu sobolanii prospera, se ingrasa imediat, hranindu-si corpurile infecte cu barfe si suspiciuni, manipuland si ascultand cu paharul peretii subtiri ai cutiei cu sardine. Degeaba esti tu un crap koi, mandru, ca dintr-o vorba, o iscoada, o idee, te transforma sobolanul in ghibort sau in guvide de neam prost. Dar lasand la o parte fabula, acesti sobolano-securisti exista si in ziua de azi. Poate nu mai sunt in acelasi numar mare ca inainte, ar fi fost culmea, dar inca mai exista. I-as imparti in doua grupe majore. Fostii securisti si securistii nativi.

Fostii securisti activau si in regimul ceausist iar acum se cred cumva in rezerva. Precum spionii trecuti in rezerva, inactivi, ei sunt mereu in expectativa, fiind oricand pregatiti sa raporteze, sa informeze si dezinformeze. Inca mai au obiceiul de a urmari lumea de pe fereastra din spatele perdelei albe sau inca mai arunca o geana pe vizorul usii la auzirea unui zgomot pe scara blocului. De regula se prezinta sub forma unor batrani puturosi, ursuzi, fara a avea o familie numeroasa, incruntati si bolnavi de diabet (ca restul batranilor de altfel),care nu au prieteni ci au doar cunostinte. Acestia inca suna la 955 si 961, refuzand sa imbratiseze ideea serviciului 112.

A doua categorie e formata din securistii nativi, pe care natura i-a inzestrat cu minunata calitatea de a fi muisti, bulangii si sifonari. Ei activeaza precum niste super eroi ai unei comunitati dezvoltate numai in mintea lor de oameni singuratici. Aparatori ai legilor scrise, mandrii reprezentanti ai societatii civile, cred ca rolul lor pe acest pamant este de a-si “turna” colegii de munca, vecinii, prietenii si oricine face ceva iesit din normalul perceput de micutul lor creier. Aparatori de vaza ai locurilor de parcare din oras, acestia nu poseda masina. Ei se plimba pe jos, cu un mijloc de transport in comun sau nu se deplaseaza deloc. De regula ocupa posturi in politie (ma refer aici doar la posturile in care nu este nevoie de o scoala de specialitate cum e academia), politie comunitara ( fostii gardieni publici), multinationale (sunt de regula sefi mai micuti, sefuti) si in institutii publice.

Dar indiferent de jobul pe care il au sau nu il au, si securistii nativi si fostii securisti ai vremurilor apuse au aceleasi lucruri in comun. Ei stiu unde sa sune si cand sa sune. Faci un chef? Iti bateau mai demult in teava, acum direct in tavan sau in podea. Daca nu merge asa, vor suna la usa sau la telefon (fostii securisti inca sunt nostalgici si folosesc pe deplin telefonul fix), dar indiferent prin ce metoda se vor face auziti, nemultumirea lor se va face auzita! :) Ai venit mai tarziu acasa? Beat? Rupt? Sa nu te astepti sa fi salutat a doua sau a treia zi cand te vezi cu el/ea. Indiferent cat sunt de ramoliti sau vai de pula (steaua) lor, acesti “oameni” au principii, iar tu,betivul satului esti cu mult sub nivelul lor pe scara sociala. Esti un paduche nichelat si doar atat. Ai parchat pe un alt loc de parcare, iti vor atrage atentia, iti vor ridica stergatoarele, sau chiar iti vor desumfla rotile. Unii dintre ei ar putea recurge la acte violente si sa-ti taie cauciucurile, sa-ti puna cuie/suruburi la roti sau sa-ti rupa o oglinda si sa-ti sparga parbrizul la fel cum am patit eu la Alfa.

Dar mai nou, daca o parchezi nu chiar pe un loc de parcare ci in apropierea lui, nederanjand pe nimeni (nici pietoni, nici masini, nici iarba, nici furnici) ei suna la ridicari auto. Si ei vin, ti-o ridica, iti lasa un semn si tu te scapi de 500 de lei ca sa-ti recuperezi masina. Si securistul nu are masina, sau daca are ea sta mai tot timpul nemiscata. Insa prin acesta modalitate el da o lectie tuturor. O lectie sa le fie invatatura de minte tuturor care decid sa se apropie de vizuina lui si sa-i perturbe lui raza vizuala prin simpla lor prezenta. Care dintre voi, cititorilor, aveti in agenda telefonului sau notat pe vreo hartie, numarul de telefon al biroului de ridicari auto? Sa-l aveti tot timpul la indemana ca sa puteti salva orasul. Cand mergeti la piata si observati pe unul parcat aiurea sa puteti arunca varza si ceapa si sa puneti mana pe telefonul ala sa-i aratati de ce meritati sa primiti cheia orasului. Sunteti cetateanul model, care desi nu-l vede nimeni, sunteti acel Atlas care tine pe umerii sai un oras intreg. Fara voi nu am mai progresa. Va multumim voua, sinistrii securisti! Iar cand veti face un accident vascular cerebral sau vreun infarct miocardic va doresc sa sunati din greseala la biroul de ridicari auto in loc sa sunati la 112! Sanatate!






site pentru SMSuri gratuite

Astăzi m-am gândit să văd dacă mai există site-uri de unde poți să trimiți SMS-uri gratuit. Ghici ce? Mai sunt. Ca să fac si eu o postare utilă, m-am decis sa impart cu voi site-ul pe care l-am folosit pentru a trimite câteva mesaje azi.
Trebuie doar sa introduci numărul de telefon unde vrei să ajungă mesajul, să-l scrii (evident) și să treci testul Captcha (să vadă site-ul că ești om, oarecum). Atât! Dezavantajul este că nu poți lega mai multe mesaje (cum faci de pe telefonul tău). Ești restricționat la 130 de caractere. De ce 130 și nu 160 habar nu am, cert e ca le apare la sfârșitul fiecărui SMS adresa de de web a lor.


De ce ai recurge la SMSuri gratuite de pe site? Ar întreba unii. Păi în cazul în care nu ai posibilitatea să suni pentru că ai abonamentul blocat (cazu meu de exemplu) e de folos. Este și mai lesne să scri un SMS de pe laptop sau PC (dacă ești la vreunul din ele în acel moment), însă cel mai bun uzitat motiv ar fi acela că poți trimite SMS-uri  fără ca destinatarul să știe din partea cui vine mesajul. Poate ești stalker și nu ști cum să-i spui că o urmărești noaptea pe străzi, poate că vrei să-i bagi .... în gură unuia care te enervează sau poate doar vrei să te distrezi pe seama unui prieten/cunoscut. Oricare ar fi motivul, se pare că încă mai există astfel de site-uri.

Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă

(În natura) Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.

Cam asta era regula de bază la orele de chimie. Cu sloganul ăsta își începea profa lecția. Și imediat pe urmă mă întreba daca aparțin vreunui trib din Burkina Faso, pentru că, vezi doamne, aveam un cercel în ureche (comuniștii aștia...). Pentru cine este interesat, citatul mai sus menționat e al unui chimist francez, Antoine Lavoisier.

Citatul respectiv mi s-a părut pe cât de simplu în vorbe, pe atât de amplu în înțeles. Mi-a plăcut chimia, așa, ca idee (că faptic eram praf). Sau mai bine spus mi-ar fi plăcut să-mi placă chimia. Mai târziu, la o oră de chimie din cadrul masterului, proful ne-a atras la cursul lui din prima zi, spunându-ne o povestioară pe care am să o relatez foarte pe scurt:
  • De ce femeile din Gura Râului sunt mai fertile decât cele din Vâlcea?
Pentru că:
  • Tinerele din Gura Râului, acum în mileniul 3, secolul 21, au învățat că pot face sex de plăcere folosind protecție. Astfel riscul de a rămâne însărcinate a scăzut simțitor. Drept urmare, cele care au avut parte de surse de informare, au recurs la folosirea anticoncepționalelor. Buunn... băieții din Gura Râului apreciază asta! (Like!) Chestia cu anticoncepționalele ăstea e că se elimina renal. Așadar când Măriuca bagă pișulic în fiecare zi de câteva ori, ea de fapt elimină și o mică cantitate din acel anticoncepțional în rețeaua de canalizare. Anticoncepționalul nu este absorbit 100% de organism, așa că substanța eliminată renal are aceleași proprietăți ca ”leacul” în sine (la o scară evident mai mică). Ei bine această substanță activă odată ajunsă în rețeaua hidrografică, merge la vale liniștită, nicio stație de epurare fiind gândită sau având posibilitatea să o oprească. Din Cibin ajunge în Olt și uite așa ajunge în paharele vâlcencelor care spre deosebire de tinerele din Gura Râului, beau un pahar de apă care conține o doză (foarte mică ce-i drept) de anticoncepțional. Per ansamblu putem spune cu certitudine că valcencele sunt mai puțin fertile decât gurencele.


Mie mi-a plăcut tare mult modalitatea în care acel profesor a ales să-și prezinte materia studenților, pentru a-i atrage la cursul său.

Dar cu toate acestea, aș reveni la titlul acestei postări. Și aș spune că planeta asta are posibilitatea să ne găzduiască cât are ea chef și când nu mai are, să de dea ”eject” la toți. Dar mai degrabă vom găsi noi o modalitate în care să ne autodistrugem. Indiferent cât rău i-am provoca, planeta se regenerează într-un timp record. Putem să extragem aurul cu toată cianura din lume, putem sa tăiem 90% din păduri, să facem agricultură în locurile defrișate, să poluăm aerul și apa, să dam nucleare și bombe chimice...în natură nimic nu se pierde, totul se transformă. Și transformarea la forma ei inițială (când nu era picior de humanoid) se face cât ai clipi. Vă invit pe toți să vizionați un documentar super interesant despre cum s-ar descurca Terra fără oameni de azi încolo.


 Încălzirea globală a fost un curent atât de hipster acum câțiva ani de zile, încât erai penibil dacă nu credeai în ea. Devenise un fel de religie, cu adepți eco friendly, cu fete care spuneau nu lamei de ras, spary-urilor, baieți cu barbă, acnee și furunculi toți simpatizând cu Green Peace, deseori fiind observați pe vreo plajă împingând balene sinucigașe înapoi în mare. Oare cum se simt acești tineri hipsteri acum când au sosit informațiile conform cărora nu există niciun fel de încălzire globală ci dimpotrivă în ritmul acesta ne îndreptăm către un nou Ice Age.


 Cei mai optimiști și naivi dintre ei vor spune că mulțumită lor planeta se regenerează, alții vor lăsa capul jos recunoscând că s-au înșelat dar majoritatea vor respinge aceste fotografii din satelit. Mi se rupe de ei sincer, nu credeam în treaba asta nici atunci nici acum.
Nu o să fiu absurd să agreez o utilizare în exces a resurselor avute la îndemână pentru că îmi place aerul curat, apa curată, fauna și vegetația. De planetă, ca entitate, mi se rupe știind că nu pot să o influențez sub nicio formă. Nici în bine, nici în rău. După noi (oamenii) nu o să rămână nimic. Așa că să nu ne mai dăm rotunzi cum că am putea salva planeta, că nu avem de la ce o salva și indiferent cât ne-am strădui nu am putea realiza nici măcar o fărâmă din ce poate chiar ea să facă. Hai să ne gasim alte joburi sau ocupații decât să fumăm iarbă și să visăm frumos, cum suntem noi pe un  cal alb, eco, care mănâncă pet-uri și cacă O2, N și CO2. Să trăim sănătos, da, vreau. De asemenea îmi doresc ca cei care nu vor acest lucru, să poată să trăiască la rândul lor cum consideră de cuviință. Dar dacă vreau verdeață, doresc o comuniune cu natura, doresc liniște și pace, mă duc acolo unde o găsesc de fiecare dată când simt nevoia. Mă deplasez când nu-mi place într-un loc, că nu sunt copac. Și nu o să ies în stradă să militez pentru un pârâu în fața blocului, sau mai multe zone verzi. Sunt conștient că în primul rând locuiesc într-un oraș aflat în expansiune în care o problemă mai mare e aceea de a înghesui cât mai mulți locuitori și apoi de a le oferi cele mai bune condiții de trai. Așa că am să mă duc eu la zona aia verde până să ajungă ea în fața ușii. Nu îmi doresc să se materializeze proiectul RMGC doar pentru că nu-l materializăm noi, nu pentru bullshit-ul cu cianuri ci pentru că suntem o nație de pi*de ordinare care ne-am vinde și copiii pentru un kilogram de valută. Cum putem să trăim în paralel cu pericolul radiaților centralelor atomice așa putem trăi și cu pericolul de a fi otrăviți cu cianură. Același risc. Dar resursele alea....ălea-s problema!

Așa că screw Captain Planet, e mega gay! Și e și un erou înfrânt de proprile convingeri. Captain Planet Fail! Remember?

Captain Planet, he’s a hero
Gonna take pollution down to zero.....
by your powers combined, I am Captain Planet! 
.... The power is yours!...FAIL! :))